Článek

Matika nás baví

Profilová fotka

Mgr. Lenka Ringlová

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Lenka Stromská

Názorné a zajímavé úlohy nás čekaly v zadání Matematického klokana dne 17. 3. 2023. Účastnili se žáci celé školy z prvního stupně v kategorii Cvrček a Klokánek a výběr zájemců z druhého stupně v kategorii Benjamín a Kadet.

Počátky této soutěže jsou spojeny se jménem australského matematika Petera O'Hallorana. Jeho záměrem nebylo vytvořit novou soutěž pro nejlepší, nejtalentovanější matematiky, ale získávat pro matematiku "normální" žáky. Chtěl jim ukázat, že matematika nemusí být vždy nudný, nezáživný a obávaný školní předmět.

Při řešení netradičních úloh si žáci mohli porovnat své vlastní schopnosti se stejně starými kamarády ve třídě, škole, ale i v širším regionálním měřítku. Ve všech kategoriích řeší žáci 24 testových úloh (kategorie Cvrček má 18 testových úloh), přičemž vybírají jednu z nabízených možností řešení. Úlohy jsou seřazeny podle obtížnosti, za správnou odpověď získávají 3, 4 nebo 5 bodů, za špatnou odpověď se jeden bod odečítá. Aby se nedosahovalo záporných výsledků, dostávají 24 bodů (Cvrček 18 bodů) hned na začátku soutěže, takže lze získat maximum 120 bodů (Cvrček 90 bodů). Žáci byli seznámeni s výsledky svého řešení. Uvádíme první tři místa z každé kategorie podle nejlepšího bodového hodnocení.

Cvrček: Sebastián Marek, 3. A (59 bodů), Jeroným Buček, 3. C (59 bodů), Markéta Mihovská 2. A (58), Viktor Kudlička 2. B (58 bodů), Sebastián Chudoba 3. B, (58 bodů)

Klokánek: Štěpán Buček, 5. A (86 bodů), David Lošťák, 5. B (80 bodů), Jakub Františák, 5. A (68 bodů)

Benjamín: Jan Kubík, 7. B (84 bodů), Josef Šumšal, 7. A (82 bodů), Marek Sekanina, 7. B (77 bodů)

Kadet: Tobiáš Ziegler, 9. B (76 bodů), Julie Lukešová, 9. A (74 bodů), Lukáš Renda, 9. B (74 bodů)

Všem žákům gratulujeme a už se těšíme na příští ročník.

Galerie